Club
  The Art of Aarne Vasar      
  << takaisin      
         
  Suurenna   Suurenna  
         
  Kesällä 1988 Vapauden Tuulet puhalsivat Eestissä jo raikkaasti. Ilmapiiri tuolloin oli sellainen, että kaikesta tunsi Rautaesiripun olevan rakoilemassa.

Elokuussa, Rock Summerin aikaan, osuin sattumalta aivan Raatihuoneen torin vieressä toimineeseen Gunsti Salon -galleriaan, joka keskittyi silloin vahvassa iskussa olleen pilapiirroskulttuurin esittelyyn: Hillar Mets, Heiki Ernits, Priit Pärn, Aarne Vasar...

Aarnen työt tekivät voimakkaimman vaikutuksen. Meidät esiteltiin. Tajusin heti, että kyseessä oli maailmanluokan lahjakkuus. Aarnella oli aivan oma maailmansa, Salvador Dali - Led Zeppelin -vaikutteinen surrealistinen erotica/huumori -tyylinsä.

Kiinnostuin Aarnen kuvien kustantamisesta postikorttisarjana Suomessa. Kuviota hierottiin koko syksy.

Tilanne kärjistyi eräässä vaiheessa ilmiantoihin, ruumiintarkastuksiin Tallinnan satamassa, originaalien takavarikointiin viranomaisten taholta jne. Tuli riitaa rahasta. Ei Aarnen kanssa tietenkään, vaan kulttuuribyrokraattien, jotka halusivat apajille. Sinänsä ikimuistettavia kokemuksia. Nuorelle miehelle yksin maailmalla.

Mutta Suuri ja Mahtava Neuvostoliitto vuoti siinä vaiheessa jo kuin seula. Itse en saanut lopulta originaaleja pois Eestistä. Kyse oli Kalju K. -nimisen kulttuuribyrokraatin kostosta, kun hänen taloudellisiin vaatimuksiinsa ei suostuttu. Miehellä oli syöpä ja muutama kuukausi elinaikaa, mutta jaksoi vielä vääntää...

Jo seuraavalla viikolla Ms Georg Otsista astui Olympiaterminaaliin henkilö, joka ojensi minulle originaalit kirjekuoressa... Se siitä Neuvostoliiton rajavalvonnasta loppusyksyllä 1988. Kortit painettiin paksulle kartongille Suomessa keväällä 1989.

Muutamia vuosia sarja (ensimmäiset 8 mallia) myikin ihan kohtuullisesti. Lisäksi eräs keräilijä osti originaalit, joten projekti oli "kotona" jo noin kymmenen vuotta sitten.

Kortteja oli myynnissä mm. Helsingin keskustassa sijaitsevassa yhdessä maailman suurimmista kirjakaupoista, jonne sitä pari kertaa kuussa saattoi täydentääkin. Se lysti loppui kuitenkin siihen, että silloinen naisjohtaja äkkäsi sarjan ja määräsi sen poistettavaksi "naisen arvoa loukkaavana". Niinpä niin... Ja saman kirjakaupan yläkerrassa valokuvakirjaosastolla oli jo tuolloin tarjolla monin verroin "kovempaa kamaa". Poikakalentereista puhumattakaan. Ja kuka vähääkään osaa kuvia lukea, huomaa kyllä heti, että Aarnen maailmassa nainen vetää aina pitemmän korren.

Aarne Vasarin figuurit ovat mukavan pulskia - tässä ei ainakaan olla luomassa mitään sairaalloisen hoikkaa naisihannetta. Vuosien saatossa paras palaute onkin tullut juuri naisilta. Ja lisäksi mm. Erotica -keräilijöiltä.

Viime vuosina näiden postikorttien myynti on rajoittunut lähinnä muutamille kesäfestareille.

Aarnen kuvat ovat - kestävän taiteen tavoin - ajattomia. Liian varhaisen poismenon kokenut Aarne Vasar oli omalaatuinen, traaginen persoona, ja ystäväni. Aarnen kuvilla on annettavaa vielä uusille sukupolvillekin.

 
 
All pictures here © copyright Aarne Vasar

     
 

Väike nukuteatr

 
 
Vana Narri Blues
Vanhan Narrin Blues
Old Fool's Blues

 
Viljapuu
Hedelmäpuu
The Fruit Tree

 
 

Kentaur läheb kosja

 
 
Idüll
Idylli
Idyll

 
Peremehe Saabumine
Aviomiehen Paluu
Return of the Husband

 
 
Jooksev Trupaduur
Juokseva Trubaduuri
The Running Troubadour

 
Puhkav Kuninkanna
Lepäävä Kuningatar
The Resting Queen

 
 
Kiirustaja
Kiirehtijä
In a Hurry

 
Raudne Leedi
Rautainen Leidi
The Tough Lady

 
 
Lendab üle
Pillilugu
Jalutuskäik

Serenaad

Puhkav Venus Leda & luik
Mina ja minu sõbrad Elagu võrdsus!
Teel Pärastlõunane Venus
 

Pillilugu

 
Muusika kaarik Tema peremehe hääl
 

Narri Kontsert

 
Kontsert Lõbusõit
 

Külaliste saabumine

 
Konkurendi saabumine Pillilugu
 

Armastus

 
 
Soolo Ikka juhtub äpardusi 
   
Etusivulle