Club


Julkkisfotari Annie Leibovitz: Velat 24 miljuunaa tollaria

Miten kukaan voi velkaantua 24 miljoonaa dollaria - vieläpä henkilö, jolla vuosipalkka (Vanity Fair -lehdestä) on kauan ollut miljoonaluokkaa?

Kyllä, mahdollista se on: Julkkufotari Annie Leibovitzille, 59 v. Mutta miten ihmeessä?

Enkku -Wikipediasta noukittujen tietojen mukaan asian ytimessä olisivat - paitsi tietenkin tuhlaileva elämäntapa - kiinteistösijoitukset ja velkaiset remontit Manhattanilla ja muualla New Yorkin osavaltiossa sekä maksamattomat verot ja laskut.

Sekä kaoottinen henkilökohtainen elämä. Siitäkin lisää Wikipediasta.

Mutta silti. Huimaava saavutus. Ihan ainutlaatuinen. Kukaan fotari valokuvauksen historiassa tuskin on yltänyt samaan.

Hetken näytti siltä, että julkkiskuvaajamme olisi menettämässä jopa oikeudet omiin valokuviinsa. Sekä arkistoonsa että vieläpä TULEVIINKIN kuviinsa.

Seuraavalla viikolla tosin uutisoitiin, että jonkinlaiseen "sopimukseen" on päästy. Diili koskenee kuitenkin vain maksujärjestelyjä - velat tuskin minnekään katoavat. Ennekuin ne hoidetaan. Tavalla tai toisella.

-

Niin. Ameriikassa kaikki on suurta...

Elämää suurempaa.

-

Kauhuskenariona mainittiin, että Leibovitzin kuuluisia kuvia mm. Whoopi Goldbergistä, Jack Nicholsonista ja muista Tähdistä alkaisi tulevaisuudessa esiintyä velkahärdellin johdosta - kauhistus! - postikorttisarjoina. (Lähde: The New York Times, July 31, 2009).

Ahaa. Siis postikorttien myyntituloilla kuvitellaan tuollaisista veloista päästävän eroon. Mielenkiintoista!

Onnea yritykselle!

Postikortit ovat olleet tärkeä tulonlähde meikäläisellekin noin neljännesvuosisadan ajan, mutta enpä ole tiennytkään, että alalla tuollaiset rahat liikkuvat. Tai niiden kuvitellaan liikkuvan.

Ehkä se on johtunut siitäkin, että yksiö Töölössä on aina riittänyt. Ei ole ollut tarvetta suureellisesti ostella ja remontoida kokonaisia kivitaloja Manhattanin keskustassa. Kuten toisilla.

-

Meneeköhän se niin, että jos on paljon tekemisissä Rikkaiden ja Kuuluisien kanssa, todellisuudentaju alkaa itseltäänkin vipata?

-

Kiintoisa pointti tietenkin on, miten toiset pääsevät "sopuun" pankkien kanssa, toiset taas eivät.

Tässä yhteydessä kannattanee muistaa tuo vanha Viisaus:


"Jos sä oot pankille velkaa 100 euroa, pankki omistaa sut.

Mikäli taas oot pankille velkaa 100 miljoonaa, sä omistat pankin!".
-

Leibovitz -uutisoinnin yhteydessä tulin samalla ajatelleeksi, että hänellähän oli näyttely Helsingissä, Tennispalatsissa muutama vuosi sitten.

Mutta vaikka kuinka pinnistän, en mitenkään saata palauttaa mieleen, kävinkö siellä?

Jotenkin tuntuu tutulta... Aivan kuin olisin suvainnut kunnioittaa tapahtumaa läsnäolollani...... Mutta ei sentään... Vai... Olisinko sittenkin?

Hitto, kun ei muista.

Ei kerta kaikkiaan muista!

(VILJANDI 14.9.2009)