Club


SIJOITUSVUOSI 2008 

Niin, tänä vuonna kurssit tulivat alas että rytinä kävi...

Turha toistaa tunnettuja tosiasioita.

Romahduksen suuruus ja nopeus yllättivät. Toisaalta yllätyshän finanssikriisi oli lähes koko maailman "talousviisaillekin".

Mutta hyvä, että kurssit romahtivat.

Jotakin kertoo se, että kriisi alkoi liikalihavuuden Luvatusta Maasta, Ameriikasta. Velkavetoisen turhan krääsän konsumerismin ja ahneuden valtakunnasta.

Kurssit olisivat saaneet romahtaa vieläkin enemmän, kuin tuon 50 - 70 %.

Juttuhan menee niin, että voitot tai tappiot realisoituvat vasta myytäessä.

Kun mitään myyntisuunnitelmia ei ole 5 - 10 vuoteen, TODENNÄKÖISYYS sille, että salkusta jotakin aikanaan saa, senkun kasvoi  turbulenssin myötä.

Kokonaan toinen asia, ja vakava paikka, olisi "reaalitalouden" hyytyminen. 1990 -luvun alun kaltainen lama ja jättityöttömyys Suomen markkinoilla, se tekisi kipeää.

Toistaiseksi kaikki on kuitenkin lähes entisellään. Mitä nyt taloudellinen pelko ja varovaisuus ovat lisääntyneet.

Ensi vuodesta tullee kuitenkin reaalitalouden puolella vaikea, siihen on syytä varautua.

Edelleen, Nyt - juuri nyt - lienee aivan historiallinen Oston Paikka osakemarkkinoilla. Jos vaan käteistä olisi...

Osakkeet ovat halvempia kuin miesmuistiin, ja ensi keväänäkin on tiedossa muhkeat osingot.

Varovaiset ostot aloitettiinkin syksyn mittaan: UMPpia kympin paikkeilla pieni siivu (100 kpl lisää ) Sanomaa noin kahdeksalla eurolla (50 kpl lisää).

Molemmat tunnetusti hyviä osingonmaksajia.

UMPilla kaikista vaikeuksista huolimatta lisäarvotekijänä mahtavat metsä- ja energiavarat.

Sanoma taas jatkaa voimakasta kansainvälistymistään. Suomen osuus liiketoiminnoista taitaa olla jo alle puolet.

Alkuvuonna lisättiin Talentumia (300 kpl). Tale -possa oli ennestään niin pieni, ja firma on kaikesta huolimatta ollut erinomainen osingonmaksaja.

Jännittävää nähdä, miten Kai Mäkelän puuhaamassa Tale/Alma yhdistymishankkeessa käy. Jotakin sillä suunnalla joka tapauksessa on tapahtumassa, suuntaan tai toiseen.

Viking Lineä ostettiin 10 kpl a 39,-.  Firma on hyvä, monivuotinen asiakas. Kuullun perusteella heillä on hyvä tarjoilu Maarianhaminassa yhtiökokouksissa, siellä voisi piipahtaa...

Viikkarin osake on muuten ollut yksi vakaimpia tämän nykyisen turbulenssin aikana.

Niitä pitäisi vain omistaa 1000 kipaletta, että osakkeesta pääsisi nauttimaan: Saisi vapaakortin laivoille. Ehkä joskus...

Salkkuun hankittiin Savonlinnan Puhelinosuuskunnan jäsentodistus, 450 euroa. Kotimaisten osuuskuntien maksamat osuuspääoman korot ovat verovapaita. Muutama kymppi "puhdasta" on siis siltä suunnalta tulossa! Ihanaa!

Ai niin... Vuoden 2008 parhaat sijoitukset:

1) Löytyi uusi liikuntaharrastus, BodyBalance/Pilates. Juuri sitä mitä tämän ikäinen kroppa eniten tarvitsee.

Lukuisat olivat ne vuoden 2008 päivät, jotka kuluivat kuin siivillä, täynnä Energiaa, vailla mitään kolotuksia - kiitos aamujumppien.

Mikä on terveyden hinta? Mikä on hyvinvoinnin hinta?

2) Uusi kirja "Pitkästen Parhaita Opus 2 1952 - 2006" saatiin kirjapainosta ulos.

Tosin revohka oli mitä melkoisin, kirja piti "varmuuden vuoksi" painaa kahteen kertaan. Ensin kelvottomasti, ja sitten kunnolla, toisessa painossa.  Mutta sehän on nykyajan tyyli: "Sutta ja secundaa"! Kiire, osaamattomuus ja ahneus tuppaavat panemaan asioita uusiksi, ja se sitten vasta maksaakin.

Mutta kelvollisen painotuotteen lopulta heinäkuun alussa varastooni sain kuin sainkin, ison rähäkän jälkeen. Painoksesta riittää myymistä ja pientä tulovirtaa arviolta 6 - 7 vuodeksi.

Ennuste on, että osakemarkkinoilla ensimmäinen puolivuotiskausi mennään suunnillee nykytasolla, ja toisella vuosipuoliskolla alkaa nousu.

Suunta voinee olla vain ylöspäin - sikäli tämä on psykologisesti helpompi tilanne kuin vuoden takainen, jolloin oli taustalla vaan romahduksen pelko.

Nyt pääsisi tekemään tiliä, jos olisi cashiä mitä panna peliin.

Ennustus:

OMXH + 20% 31.12.2009.


(KURESSAARE 31.12.2008)