Club


SIJOITUSVUOSI 2007: Salkunhoitajan katsaus

Näin vuoden viimeisenä päivänä on hyvä luoda pieni katsaus päättyneen vuoden tapahtumiin noin niinkuin piensijoittajan näkövinkkelistä.

Vuoden 2007 alussa oli ratkaisun paikka:

Realisoidako viime vuosien hyvät tuotot - eritoten Kehittyvien Markkinoiden puolella, rahastosijoituksissa - vaiko katsoako tilannetta vielä vuoden verran etiappäin?

Kieltämättä houkuttelevalta tuntui "ottaa rahat ja juosta". Huokaista helpotuksesta ja poistua "voittajana" areenalta.

Valittu strategia oli kuitenkin erilainen. Kehittyvien Markkinoiden rahastot päätettiin pitää. Tämä siitä huolimatta, että oli vaikea uskoa niiden arvon jatkuvaan nousuun, ottaen huomioon kuluvan vuosituhannen toteutunut kurssikehitys.

Toisin kävi.

Tässä salkun rahastosijoitusten (kaikki Sampo/Mandatumia ja K- sarjoja) vuosituotot 2007:

Kiina: 37%

Intia: 41%

Latinalainen Amerikka: 29%

Mustameri: 39 %

Puola: 10 %

Venäjä: 25%

Venäjä Small Cap: 30%

Ukraina: 95%

Kehittyvät Markkinat ("rahastojen rahasto"): 27%

Pari rajuhkoa "korjausliikettä" koettiin vuoden varrella. Usko oli kieltämättä koetuksella, mutta kesti kuitenkin. Etenkin elokuu ja marraskuu jäivät mieleen synkkinä aikoina. Eihän se mitään kivaa ole, kun viikossa, parissa salkusta sulaa pois tuhansia euroja.

"Herra koettelee, muttei hylkää".

Valittu sijoitusstrategia perustuu edelleenkin Kehittyvien Markkinoiden rahastojen ylipainoon salkussa (n. 50%). Noissa maissa on nyt niin kova vauhti päällä, ettei ole mitään perusteltua syytä uskoa talouskasvun lähivuosinakaan tyystin hyytyvän. Puheet käynnissä olevasta "Talouden Super-Syklistä" ovat valideja: Samoin kuin Amerikka, Eurooppa ja Jaappani kukin vuorollaan vedettiin nykyiselle elintasolleen, näin näyttää olevan käymässä Kehittyvien Markkinoiden kohdalla.

Maksumiehenä, sinä lopullisena, tietenkin - Luonto. Onneksi emme kuitenkaan ole enää täällä näkemässä seurauksia. Hirvittää ajatellakaan. Pientä esimakua on jo saatukin... Jatkoa seuraa - vääjäämättömällä varmuudella.

Uutena rahastosijoituksena hankittiin syksyllä Danske Bankin Trans-Balkania. Noiden muiden arvioitiin olevan jo liian kalliita hankittaviksi.

Trans-Balkan -sijoitus on toistaiseksi pakkasella, mutta syytä huoleen ei ole.

Balkanin alue lienee tällä hetkellä jotakuinkin samassa tilanteessa kuin Baltia muutama vuosi sitten. Kasvupotentiaalia löytyy rutkasti. EU omalta osaltaan avittaa kehitystä - osin poliittisista syistä - pumppaamalla alueelle rahaa.

Trans-Balkan -positionkin sijoitushorisontti ylittää viisi vuotta. Siinä ajassa ehtii tapahtua paljon.

Suorien osakesijoitusten puolella salkkuun hankittiin pienehköt erät kolmea kotimaista firmaa otollisten kurssiheilahdusten aikana ja uskottaviin analyytikkoihin luottaen:

Tammikuu: Fortum
Toukokuu: Fiskars K
Elokuu: Wärtsilä B

Kaikki hyviä osingonmaksajia.

Tammikuun hankinnan perusteena oli nimimerkki "Hyvän Veljen" kolumni Kauppalehti Optiossa. Onnistui vakuuttamaan Fortumin suhteen.

Fisu -hankinta perustui Kauppalehden keskustelupalstalla esitettyihin näkemyksiin. Yhtenä pointtina yhtiön mittavat maa-omistukset läntisellä Uudellamaalla (15.00 hehtaaria). Lisäksi Fisua voidaan pitää eräiden Suomen varakkaimpien sukujen eräänlaisena holdingyhtiönä - omistaahan Fiskars Wärtsilästä merkittävän siivun. Unohtaa ei myöskään sovi Fisun "hyvää tarinaa" - Suomen vanhimpia, ellei vanhin toimiva teollisuusyritys. Fiskarsin alue sinänsä kiehtova kulttuurikohde.

"Ongelmana" Fisun suhteen voidaan pitää sitä, ettei yhtiökokouksiin ole asiaa. Vaikea kuvitella itseä siellä aateliston joukossa - sitäpaitsi yhtiökokouskäynti tulisi kalliiksi, kun pitäisi vuokrata tilaisuuteen sopivat asusteet.

Wärre -hankinta perustui myös joihinkin KL:n keskustelupalstan mielipiteisiin. Wärrellähän on mennyt viime vuosina todella lujaa, ja tilauskirjat pullottavat tiettävästi pariksi vuodeksi. Tosin täytyy muistaa, että bisneksessä muutos voi tulla hyvinkin nopeasti ja yllättäen...

Salkun kotimaiset suorat osakesijoitukset ovat kuluneena vuonna vissiin jonkin verran nousseet. Kai. Saisihan sen varttitunnissa selvillekin, jos jaksaisi kaivella nettipankin arkistoja, mutta kun ei jaksa. Eikä viitsi.

Keväällä kuitenkin on tiedossa kohtalaiset osingot, se riittää.

Ainoa lappu jonka silmämääräisesti heti huomaa ongelmatapaukseksi on Talentum.

Aikoinaan se hankittiin koska silloin eräs Talen osasto oli merkittävä tavarantoimittaja (repro). Nyt sekin tilanne on muuttunut, eikä Tale -possalle sitäkään perustetta enää ole.

Paradoksaalista kyllä, Tale on salkun kotimaisista osakkeista maksanut prosentuaalisesti parasta osinkoa parin viime vuoden aikana. Lisäksi Talentumin suhteen on odotettavissa jonniinmoista konsolidointia suhteessa Alma-Mediaan lähiaikoina. Omistavathan firmat toisiaan ristiin ja onhan suuromistajissa samoja nimiä, tunnettu yritysjärjestelijä Kai Mäkelä
ainakin.

Ai niin, ja Talehan on siitä reilu firma, että osakasbonuksena postittavat Ekonomi -lehden. Siinä on joskus mausteena hersyvän hauskaa pakinaa Jukka Kuikalta. Se mies osaa naljailla - myös itselleen.

Vuoden 2007 realisoinnit salkusta:

Alkuvuonna päätettiin hankkiutua eroon F -Securesta ja Comptelista "toivottomina tapauksina". Näistä kertyi myyntituloja muutama sata euroa, tappiolla taisivat mennä. Tyhmyydestä sakotetaan - nuo olisi pitänyt pistää lihoiksi keväällä 2000 niin olisi tehnyt kivan pikku tilin. Oppirahojen maksua!

Sitten loppuvuonna myytiin Venäjä -rahastosta noin 450 euron verran. Tämä
siksi, että vuosittaisen 1000 euron verovapaan luovutusvoiton raja saataisiin
täyteen.

Jos Venäjä taas romahtaisi - kuten teki 1998, jolloin jotakin 98 prossaa pörssin arvosti katosi - jäisipähän ainakin jotakin handuun: 450,- euroa!

Syksyllä hankittiin Mikkelin Puhelinosuuskunnan osuustodistus. Ostohinta oli korkeahko, mutta toisaalta osuuskunta on maksanut varsin hyvää, ja ennen kaikkea verotonta korkoa. Lisäksi eräiden asiantuntijoiden mukaan nuo alueelliset puhelinosuuskunnat ovat edelleenkin aliarvostettuja.

Korkopuolella satsattiin pikkuisen Kuntarahaston obligaatioihin. Tosin inflaation jälleen noustessa, verokuviokin huomioiden, korkoinstrumenteista saatava tuotto on negatiivinen. Suuruusluokkaa miinus 0,2 prossaa.

Summa summarum:

Hyvä sijoitusvuosi, ja mielenkiintoinen.

Sijoittaminen tuo mukavasti dramatiikkaa elämään. Sitä seuraa maailman menoa ja taloutta aivan eri intensiteetillä, kun on pikkupoteilla monessa mukana. Uutiset saavat "sisältöä": Miten tuo ja tuo tapahtuma vaikuttaa salkkuun?

Vuodelle 2008 lähdetään luottavaisin mielin.

Salkun jo toteutunut arvonnousu huomioiden saisi tulla melkoinen maailmanlaajuinen lama, jotta miinukselle mentäisiin. Sellaista ei kuitenkaan ole näköpiirissä, vaikka talouskasvu hidastumisen merkkejä osoittaakin.

Alkavalla vuodella on myös mielenkiintoista nähdä, pitääkö hallitusohjelman maininta kotimaisten pörssiyritysten osinkojen 1000 euron verovapaudesta kutinsa. Johan nykyinen hallitus on suunnilleen vuoden verran istunut, eikä tätä hallitusohjelman kohtaa ole toteutettu.

Sinänsä pieni asia, mutta antaisi positiivisen signaalin.

Nythän on tilanne se, että kansalaisten sijoittaminen suoriin osakesijoituksiin on viime vuosina ollut laskussa. Syynä mm. se, että valtiovallan toimenpiteitten johdosta sijoitukset vaihtoehtoisiin kohteisiin, esim. eläke-vakuutuksiin ja sijoitusrahastoihin, on tehty houkuttelevimmiksi. Nuo molemmat kohteethan nauttivat merkittävistä vero-eduista.

Suorat osakesijoitukset ovat kuitenkin perusjuttua, sijoittamisen
"käsityötä".

Vaihtoehtoisissa sijoitusmuodoissa - rahastot ja eläke-vakuutukset - on pelissä mukana liuta "asiantuntijoita", joille pitää maksaa, meni hyvin tai huonosti. Ovathan sijoitusrahastot olleet pankeille ja muille rahastoyhtiöille viime vuosina varsinainen kultakaivos. Suomalaisten rahastosijoittajien maksamat palkkiot ovat kuitenkin moninkertaiset esim. Ruotsiin verrattuna. Kilpailu ei vielä ole tälle alalle Suomessa saapunut. - Mitä vapaa-ehtoisiin eläkevakuutuksiin vero-etuineen tulee, niistä voi olla montaa mieltä, yhtä perustellusti. Sivuutamme asian maininnalla. Pelissä on kuitenkin mukana myös "sattuma-tekijä" - ajatellaanpa esimerkiksi Suomi-Yhtiön ja Pohjolan yritysjärjestelyjen yhteydessä syntynyttä tilannetta, jossa ensinmainitun nk. "vanhoille vakuutuksenottajille" on viime vuosina jaettu merkittäviä erityisetuisuuksia. Asiaa oli tietenkin mahdotonta kalkuloida vakuutusta otettaessa.

Toisaalta kuvio on looginenkin: Suorat osakesijoitukset edustavat sijoittamisessa "vähittäiskauppaa" - rahastot ja vakuutukset "tukkupuolta".

Epäsuosimalla osakesijoittamista edesautetaan kansalaisten oma-aloitteisuuden pienenemistä. Noissa muissa, tuetuimmissa sijoitusmuodoissa kun sijoittajan osa on lähinnä kyydissä pysyminen - maksoi mitä maksoi.

(SAARENMAALLA, 31.12.2007)