Club


Sijoitusvuosi 2009


Hmmmmm.... Mielenkiintoinen sijoitusvuosi.

Tasan vuosi sitten elimme keskellä maailmantalouden historian pahinta finanssiromahdusta. Tunnelmat synkkääkin synkemmät. Talous tuntui olevan aivan vapaassa pudotuksessa, kuukausien ajan.

Päivälleen vuosi sitten tuli kuitenkin ennustettua, että kurssit tänä vuonna nousevat noin 20 prossaa - näin kävikin. Nousivat paljon enemmänkin.

Keväällä aurinko alkoi taas paistaa, Obama astui virkaansa USA:n pressaksi ja uusi kurssinousu alkoi.

Salkun suomalaiset osakkeet nousivat sitten vuoden loppuun mennessä keskimäärin 40 prossaa, Kehittyvien Markkinoiden rahastot rutkasti sitäkin enemmän.

Tosin, koska vuoden 2008 romahdus oli niin syvä, ei salkku vieläkään ole entisellä tasollaan, mutta erittäin hyvin kuitenkin toipunut. Lähtöasetelma erinomainen tulevaa  silmälläpitäen.

Eihän tässä ole mitään hätää. Kuten ei ollut vuosi sittenkään.

Uutta tavaraa tuli jonkun verran hommattua, mutta jälkeenpäin ajatellen aivan liian vähän. Taisi jälleen kerran mennä ohi tuo historiallinen hetki rikastua. Toista yhtä hyvää mahdollisuutta on vaikea kuvitella tulevaksi tämän elämän aikana.

UMPpia sentään tankattiin keväällä ällistyttävän alhaiseen 5,35 hintaan. Firmalla on vahva tase, ja kurssi noussut jo yli kahdeksan egen.

Konetta kesällä pieni siivu lisää. Noussut sekin mukavasti. Firmalla on ilmeisen kyvykäs johto. Kaupungistuminen on globaali mega-trendi, ja liukuportaille ja hisseille riittää kysyntää. Iso osa Koneen liikevaihdosta tulee jo suhdanteita tasoittavasta huoltobisneksestä.

Wärtsilää samoin kesällä hitusen lissää. Jossakin ulkolaisessa talouslehdessä listattiin yritykset jotka ovat olemassa vielä 100 vuoden kuluttua - Suomesta mukaan pääsi parin muun ohella juuri Wärre.

Uusina lappuina mukaan haalittiin Orion ja Rapala VMC.

Orion saa nostetta toisesta mega-trendistä, ikääntymisestä. Rapalasta taas on povattu uutta "Vapaa-aika -busineksen Nokiaa".

Rahastopuolella pieni lisasatsaus Venäjään kannatti.

Salkun murheenkryyniin Trans-Balkan -rahastoon laitettiin siihenkin hieman lisäsatsausta. Tuo rahasto on kolmessa vuodessa menettänyt arvostaan paljon, kymmeniä prossia. Katsotaan nyt onko mitään vaikutusta tällä tempulla, että "heitetään hyvää rahaa huonon perään" eli hilataan keskihintaa alemmaksi ostamalla lisää arvonsa menettänyttä rahastoa. Ei noilla hinnoilla kuitenkaan olisi kannattanut myydäkään.

Kaiken kaikkiaan salkku on nyt paljon tukevammassa kondiksessa kuin vuosi sitten. Se antaa tiettyä mielenrauhaa tuleville koitoksille reaalitalouden puolella.

Vuodesta 2010 on nimittäin kaikkien merkkien mukaan tuleva äärimmäisen vaikea myynnin kannalta. Vientimaista etenkin Baltian maat ovat karmeassa kunnossa. Tänä vuonna myynti niihin väheni jo noin puolella, ensi vuonna varmaankin vielä lisää. Toisaalta eilen Eestin telkussa pääministeri Ansip kertoi, että EU:n ennusteiden mukaan vuoden 2011 talousnousu tulee olemaan kaikkein ripeintä juuri Eestissä... Tiedä häntä.

Joka tapauksessa horoskoopit osuvat joskus nappiin. Kuten nyt:

"Härät joutuvat luopumaan kovimmasta myötätuulesta jo loppuvuodesta 2009. Parempia tuulia on odotettavissa vasta vuoden 2011 kesällä, ja siihen asti kannattaa ylläpitää vanhoja taitoja. Alkuvuosi on härille melkoista punnertamista: tilanne helpottuu vasta huhtikuun Auringon sulatellessa lumihankia." - Ei voisi enempää osua oikeaan! Sanasta sanaan!

Osinkokeväästä odotetaan varsin antoisaa. Ei tietenkään kevään 2008 tasoista, mutta viime kevääseen verrattuna paljon parempaa.

Sijoittamiseen liittyy tietty optimistinen perusasenne.

-

Tänään oli ilo aamulla käydä hommikusöökillä Kessu Kohvikussa. Herkullinen omeletti, jonka sisällä kanaa, sipulia ja vihanneksia. Kolme kuppia kahvia ja omenaleivos - niiden avulla jaksoi käväistä fillarilla tutustumassa Kärlan kylään. Päivän kilometreiksi kertyi yli 40.

Kuvia ei tullut, aurinko ei näyttäytynyt, mutta raitista talvi-ilmaa ja tervetullutta liikuntaa sitäkin runsaammin.

Sijoitusharrastus opettaa väkisinkin myös tiettyä suurpiirteisyyttä ja tappioiden sietokykyä. Eritoten tällaisina aikoina.

Ihan vähästä ei enää hätkähdä.

Loppujen lopuksihan rahassa - sen jälkeen kun tietyt perustarpeet on tyydytetty - on kysymys abstraktista asiasta: Tunteista.

Kyse on omien tunteiden hallitsemisen opettelusta: Pelon ja ahneuden. Rahan mahdollistaman "turvallisuudentunteen" tavoittelusta. Sen seikan kanssa oppimaan elämisestä, että tuo "turvallisuudentunnekin" lopulta on vain tietyllä tavalla - illuusio. Pitkässä juoksussa.

Kuten kaikki muukin: Unta, unta vain.

-

Ai niin. Tuosta Barack Obamasta vielä.

Kurssinousu alkoi tosiaankin melko tarkkaan hänen virkaanasumisestaan.

Siitä on kymmenkunta kuukautta - ja mies on ulkoisesti vanhentunut virassaan toistaiseksi kymmenisen vuotta.

Niin, kuka haluaa mitäkin. Kuka nauttii mistäkin.

Joku haluaa olla maailman ainoan supervallan johtaja. Maksoi mitä maksoi.

Jollekin toiselle tärkeämpää on talvinen fillarointi Saarenmaan rauhallisilla kyläteillä... Up to you!

Kiitti, kuitenkin, Obama!Ennuste: OMXH + 20 % 30.12.2010

(Hotell Mardi, Kuressaare, Saaremaa, Eesti 30.12.2009)