Club


VALTION TAITEILIJA-ELÄKKEET 2009 

Keväällä 2009 ilmoitettiin, että 45:lle henkilölle oli tänä vuonna myönnetty valtion taiteilijaeläke.
 
Muutama nimi - mm. Kaj Chydenius ja Viktor Klimenko - mainittiin lehdistössä.
 
Uteliaisuus heräsi: Keitähän nuo muut oikein mahtavat olla?
 
Opetusministeriön nettisivulla vastaanotti tyly ilmoitus:
 
"Intimiteettisuojasyistä listaa taiteilijaeläkkeen saajista ei internetissä sen ja sen pykälän sen ja sen momentin mukaan saa julkaista".
 
Jassoo.
 
Ensin "määrätyt piirit" päättävät keille nuo lottopotit jaetaan, ja sitten kansalaisilta viranomaisten puolesta yritetään pimittää lista.
 
Vertailun vuoksi mainittakoon, että elinkeinoelämän puolella yritystuet ovat lain mukaan täysin julkisia. Olen itsekin käynyt netistä selaamassa, keille Lapin läänissä tiettyjä yritystukia muutama vuosi sitten jaettiin.
 
Tietenkin luettelo näistä taiteilijaeläkkeen saajista löytyi netistä toisaalta. Googlaaminen kesti noin kolme (3) minuuttia. Että se siitä "intimiteettisuojasta". Farssi mikä farssi. Uskokaa nyt jo vihdoinkin, ettei netin aikakaudella tällaisen tiedon leviämistä voi estää!
 
Valtaosin täysin tuntematonta porukkaa. Jopa meikäläiselle, joka sentään seuraa jollakin lailla aikaansa. Saatikka sitten "suurelle yleisölle".
 
Lista täynnä etupäässä keskinkertaisuuksia ja mitättömyyksiä...
 
Kommunisti Kaj Chydenius sentään siis ylitti lehdistön julkaisukynnyksen.
 
Sillä lailla!
 
Heppu on vuosikymmenet ollut ja on omien sanojensa mukaan vieläkin komukka,  toisin sanoen nykyisen yhteiskuntajärjestyksen kumoamisen kannalla. Valtion raha kyllä kelpaa.
 
Ehkäpä kukaan ei ole hennonnut tuolle Chydarille kertoa Oscar Wilden aforismista, joka menee jotenkin näin:
 
"Ken ei ole nuorena radikaali, hänellä ei ole sydäntä. Ken taas ei ole vanhana konservatiivi, hänellä ei ole järkeä".
 
Tietyllä tavalla Taiteilijat kontra Valtio -kuvio täydellistyy entisestäänkin, ottaen huomioon että Harro "Sika-Messias" Koskinen on nykyisin valtion taiteilijaeläkeläinen. Mattijuhani Koponen puolestaan on ANONUT taiteilija-eläkettä lukuisia kertoja.
 
Kaunista, omalla tavallaan!
 
Tulee pakostakin mieleen, onko tuollainen hattu kourassa entisen vihollisen eli valtiovallan puoleen kääntyminen jonkinlaista anteeksipyytämistä? Vastaavasti: Onko taiteilijaeläkkeen myöntäminen jonkinlaista anteeksiantoa?
 
Popparipuolelta sitten:
 
Miljuunia urillaan tahkonneet ja osin edelleenkin tahkoavat Danny, Kari Tapio, Vesku Loiri alias Jean-Pierre Kusela alias Uuno Turhapuro sekä Reijo Taipale ovat kaikki anoneet taiteilijaeläkettä.  Reiska on ANONUT eläkettä jopa lähes kymmenkunta kertaa.
 
Luulisi tuollaisen ANOMISEN olevan nöyrryyttävää. Ilmeisesti ei. Ellei kyseessä sitten ole jonkinlainen masokismi?
 
Tai ehkäpä kukaan ei vielä ole viitsinyt noille viihdyttäjille kertoa, etteivät he mitään "taiteilijoita" olekaan.
 
Anteeksi, nykyäänhän KAIKKI on taidetta.
 
Niin lasten, vammaisten kuin simpanssienkin sutaisut. Tasa-arvon ja Demokratian nimissä!
 
-
 
Valokuvaajista listalta löytyi yksi nimi: Martti Lintunen.
 
Katselin juuri jossakin hänen 90 -luvulla Karjalassa kuvaamaansa kirjaa. Aika vaatimatonta matskua - ottaen huomioon, että tekijä oli tuolloin jo vuosikymmeniä alalla toiminut.
 
Muuten kerran Lasipalatsissa eräässä tilaisuudessa höristin korviani kun sattumoisin kuulin herraa. Lintunen mainitsi olevansa oliko se nyt kolmannen vai neljännen polven fotari, "eikä pidä ammattia niin ihmeellisenä".
 
-
 
Netissä joku näytti puuhaavan 70 -luvun kitaristi-ikoni Jukka Toloselle YLIMÄÄRÄISTÄ valtion taiteilijaeläkettä, heti kun mies linnasta vapautuu. Hänhän on ollut vuosikymmenien päihdeputken jälkeen lusimassa tyttöystävänsä puukotuksesta.
 
Hankkeen puuhamiehen mukaan Tolosella on niin mittavat taiteelliset ansiot, että tuommoinen YLIMÄÄRÄINEN taiteilijaeläke juuri hänen kohdallaan olisi paikallaan, vaikka kaveri reilusti alle kuusikymppinen vielä onkin...
 
-
 
Siis 45 taiteilijaeläkettä myönnettiin tänä vuonna. Jotain 1250 bruttona per kuukausi. Mukava summa siis, vähän yli suomalaisten keskimääräisen työeläkkeen.

Varsin kiintoisaa tietoa taiteilijaeläkkeiden myöntämisperusteista löytyy Opetusministeriön saitilta.

Sen mukaan "vakiintuneen käytännön mukaan" täyttä taiteilijaeläkettä ei ole myönnetty hakijoille, joiden muu eläkertymä (kansaneläkettä lukuunottamatta) on kaksi kertaa taiteilijaeläkkeen suuruinen. Vastaavasti puolikasta taiteilijaeläkettä - sellainenhan myönnettiin esimerkiksi varakkaalle renkutus"taiteilija" Juice Leskiselle - ei ole myönnetty hakijalle, jonka muu eläkertymä mainittua kansaneläkettä lukuunottamatta on yhden taiteilijaeläkkeen suuruinen.

Siis että mitä?

Tuohan tarkoittaa, että noita taiteilijaeläkkeitä voidaan myöntää ja myönnetykin henkilöille, joiden eläketurva jo on kunnossa, vieläpä varsin mainiolla tavalla. Huimaavaa!

Sitäpaitsi tuossa vaiheessa, elämän ehtoopuolella, perushankinnat pitää olla jo tehty. Eli rahantarve siltäkin osin vähäisempi.

-
 
Tavikset MAKSAVAT työeläkkeensä itse, työuriensa aikana. Palkansaajilta eläkemaksut pidätetään palkasta, pienyrittäjät rahoittavat eläkkeensä itse. Jos sattuu potkaisemaan tyhjää, nuo rahat katoavat Mustaan Aukkoon.
 
Noille "taiteilijoille" sensijaan on mahdollista pistää fyffet iloisesti kulutukseen, ja loppupelissä sitten anoa taiteilijaeläkettä. Nättiä.
 
-
 
Samaan aikaan erilaisista kulddyyrialan oppilaitoksista valmistuu vuosittain kai satoja uusia taiteilijanalkuja.
 
Pätkätöitä heillä on edessään, työttömyyttä ja hanttihommia muilla aloilla.

Juuri tämän kevään eläkekeskustelun yhteydessä esitettiin arvio, jonka mukaan nyt ammattiin valmistuvilla on mahdollisuus ehkä noin 30 prosentin "eläke-kertymään" työuriensa aikana. Eli tulevien työeläkkeiden taso tulee ROMAHTAMAAN.

"Suuren eläkeuudistuksen" yhteydessä vuonna 2005 päätettiin ottaa käyttöön nk. elinaikakerroin, joka leikkaa rajusti nuorten sukupolvien eläkkeitä. Sanomattakin on selvää, että leikkurista päättivät suuriin ikäluokkiin kuuluvat ay- ja eläkejohtajat.
 
Suuri Puhallus eli tulonsiirto suurille ikäluokille on sivuutettu lähes pulinoitta. Mitä nyt Osku Palomäki vähän yritteli viritellä debattia, mutta hänet sivuutettiin vähin äänin.
 
Kansanedustajilta on tässä suhteessa turha mitään odottaa, heille on tärkeintä luonnollisestikin se OMA eläke. Etujaanhan he aina ensimmäiseksi ovat nostamassa.
 
Senaattorien muhkeista eläke-eduista esimerkkinä vaikka lyhyen Arkandianmäki -piipahduksen jälkeen mainiolle eläkkeelle nuorena päässyt Tony Halme.

-
 
Lopussa on taiteilijoiksi-itseään-kutsuvilla siis mahdollista sitten ANOA apua valtiolta.
 
Jos on kiltisti. Tai vaikka ei olisikaan.

-

Mielenkiintoinen vertailukohta ovat sitten huippupoliitikkojen ja yritysjohtajien öky-eläkkeet.

Kovaa kohua aiheutti tänä keväänä Mikael Liliuksen super-eläke, yli 50.000 euroa.

Toisaalta kerrottiin, että "työväenpresidentti" Mauno Koivistonkin eläke on jotain 20.000 egeä, josta presidentin virasta koituva kolmannes vieläpä verotonta tuloa.

Niin, eihän kukaan TARVITSE tuollaisia eläkesummia.

Kansaneläke lienee jotakin 600 euroa kuussa, siihen sitten jotakin asumistukia jne. Tuhannet joutuvat tulemaan sillä toimeen.

Toinen asia on, että öky-eläkkeetkin on laillisesti ANSAITTU.

Entä mihin nuo hyvätuloiset/varakkaat sitten KÄYTTÄVÄT rahojaan?

Tässä taannoin  Pietarsaaressa kyselin tutuilta, miten Jeppiksessä menee noin niin kuin taloudellisesti. Miten on Swan -veneiden myynnin laita?

Yksi oli kuulemma myyty Suomeen - Liliukselle.

Hienoa, että raha pannaan kiertämään! Tuollaisellahan on erinomaisen työllistävä vaikutus.

Manusta taas kerrottiin viime vuonna, että hänet oli bongattu halvalta Turkin -lomalta. Samassa lentokenttäkuljetuksessa rahvaan kanssa.

Eipä paljon työllistä tuollainen halpismatkailu.

Vain hieman kärjistäen voidaankin sanoa, että kansantalouden kannalta pahinta ovat rikkaat kitupiikit.

Rikkaat tuhlarit sensijaan - antakaamme heidän täysin siemauksin nauttia kuvitellusta Luxuksestaan. Samallahan he työllistävät suuren joukon "palvelijoitaan".


(OULUSSA  11.7.2009)


Reggae - OK!


Syksyllä 2009 kerrottiin sosieteettipalstoilla, että taiteilija-eläkeläinen Riki Sorsa laajensi Krunikan ravintolatoimintaansa.
 
Näyttävät avajaisjuhlat, kutsuvieraina mm. kulttuurihenkilöt Laila Snellman ja Risto-Matti Ratia.
 
Shampanjaa ja hummeria. Lehtikuvaajien salamavalojen loisteessa.
 
Sitten muutaman viikon kuluttua uutisoitiin Seiskan juorupalstalla, että Riki oli bongattu kaupungilla huristelemassa uudella menopelillään. Joku city-maasturi ilmeisesti (en minä - ajokortiton - noista autoista ymmärrä), hevosvoimia kuulemma 170 kappaletta. Sillä pääsee varmaan lujaa.
 
-
 
Riki Sorsa?
 
Taiteilija?
 
Eläke?
 
Eläkeläinen?

Eläkkeelläolo?
 
-
 
Noita käsitteitä "taiteilija", "eläke", "eläkeläinen", "eläkkeelläolo" tässä yhteydessä makustellessa ei voi tulla kuin yhteen johtopäätökseen:
 
Meikäläisellä on näköjään täysin toinen käsitys noiden termien sisällöstä ja tarkoituksesta kuin suomalaisella virallisella yhteiskunnalla, Valtiovallalla.
 
Siis poppari Riki Sorsako olisi "taiteilija"?
 
Yli ymmärryksen menee myöskin tuollainen "eläkkeelläolo".
 
-
 
Kumpi on väärässä?
 
Valtiovalta vai minä?
 
-

Ai niin, meinasi aivan unohtua:

Virpi Miettisellehän myönnettiin joitakin vuosia sitten myöskin tuo tavoiteltu elinikäinen valtion taiteilija-eläke.

Vuoden 1965 Miss Suomen saavutuksista "kulttuurin" saralla mainittakoon esiintymiset elokuvissa "Jussi Pussi" (Ere Kokkonen 1970) ja "Pi pi pil... pilleri" (Visa Mäkinen salanimellä Frank Siponen 1982).

Että silleen.

-
 
Suomen läpimätää taiteilijaeläke -järjestelmää muistellaan tulevaisuudessa epäuskoisella ihmetyksellä:

Että tuollaistakin on joskus ollut?

Ja - luonnollisesti - kaikki toimi täysin laillisesti. Mitenkäs muutenkaan.
 
(Lapuahovi, Lapua 25.11.2009)