Kas näin:
Ostetaan pullo
jotakin peruspunkkua.
Esimerkiksi tätä, hinta Alkossa kuutiseneuroa:
Don Opas
Valdepenas 2006 Bodegas Los
Llanos. 12% Tempranillo
(Hinnassa on
tietenkin - Härmässä
kun ollaan - pari-kolme egeä liikaa, Euro-hintatasoon
verrattuna. Euromääräisesti ei suuri summa, mutta
suomalaiselle kuluttajalle kertyy tuosta Alkon johdonmukaisesta
ylihinnoittelusta vuositasolla iso tarpeeton kuluerä. Kyse on
Valtiolle niin valtavasta rahasummasta, että Alkon
vähittäismyyntimonopolia vastustetaan virkamiehistön
ja osan poliitikoista taholta katkeraan loppuun asti. Niin moni
hyötyy siitä. Halutaan väkisin pitää yllä
aivan turhaa Alkon vähittäiskauppaverkostoa eräässä
Euroopan suurimmista maista, pinta-alaltaan. Logistinen tuhlaus
mega-luokkaa. Kun käytännössä kaikkien Alkon
myymälöiden naapurissa sijaitsee päivittäistavarakauppa,
jonne alkoholijuomat luontevasti kuuluisivat. Samoilla kuljetuksilla,
henkilöstöllä, hallinnolla. Niinkuin lähes
kaikissa muissa Euroopan maissa...).
Jos kyseessä on
heinäkuu, ja
eritoten mikäli ollaan reissussa Suomen kenties
mesiangervorikkaimmalla seudulla, Tornionjokilaaksossa, riivitään
tien poskesta pari mesiangervonkukkaa lehtineen mukaan.
Käytetään
tukevaa
korkeaa ranskalaista Duralex - juomalasia.
Kukasta
revitään puolikas
terttu lasin pohjalle. Mukaan pari lehteä.
Kaadetaan
punkku lasiin. Annetaan muhia
varttitunti.
Juodaan.
Kun nenä
käytännössä
on Duralex -lasin sisällä, seuraa jännittävä
aisti-ilmiö:
Suussa,
makuaistissa, eteläisen
Euroopan aurinkoisten päivien kypsyttämä tömäkkä
rypäletuote vie nauttijan mukanaan Välimeren paahteeseen.
Nenään,
hajuaistiin, iskee
voimakkaana mesiangervon Pohjolan valoisiin, arktisiin kesäöihin
erittämät vahvat, imelät tuoksut. Tuntuu, että
kasvi on pitkän ja hyisen talven aikana ikäänkuin
ladannut valtavasti Energiaa, joka muutaman kesäisen viikon
aikana suorastaan räjähtää ilmoille.
Kaksi täysin
eri maailmaa
kohtaavat! Parin-kolmen sentin päässä toisistaan,
välissä ei ole kuin kitalaki.
Siinä ovat
punkunjuojan aivot
ihmeissään, aistimusten ristitulessa.
Menetelmästä on
sekin hyöty,
että tällä systeemillä vaatimattomammastakin
punaviinistä saa ihan kelpo juotavaa.
Ikäänkuin
"tuunattua"
punkkua.
Sitten vaan
kokeilemaan vastaavaa
muilla Pohjolan yrteillä... Mahdollisuudet ovat rajattomat.
(SAVONLINNA 23.7.2008)
|