Club
         
 

Wiener Residenzorchester: W.A. Mozart & Johann Strauss Konzert 5.11.2008

 /  
       
 


Lämmin marraskuinen päivä Wienissä.

Asiakas tuli hoidettua, tuloksena kiva pieni tilaus. Olen vapaa klo 12.39

Alfred Döblinin "Berlin Alexanderplatzin" lueskelua ja iltapäivätorkut mukavassa Hotel Viennassa. Nukun ikkuna auki, rauhallisen sivukadun liikenne ei häiritse.

Hyvä hinta/laatusuhde tällä hotlalla, netistä vain 45,-. Ilmainen netti alakerran yhdessä sivuhuoneessa.

Olen tulossa entisestä Itäblokista, joten tätä germaanista siisteyttä ja oordnunkia osaa arvostaa. Sekä tietenkin hintatasoa. Kumma, että jostakin Bratislavasta esimerkiksi ei meinaa vastaavaa hotellihuonetta löytää alle 70,- euron.

Syömään viereisen Heinestrassen Cafe Heineen. Kadulla on vielä väkeä shortseissa, vaikka on marraskuu.

Tomaatti-sipulisalaatti, kulhollinen lihasoppaa, mineraalivesi ja kahvi tekevät 11,30.

Kadunkulman suutarista löytyy uudet kengännauhat. Ostotapahtuma kestää noin minuutin. Todellinen ilo löytää tarvitsemansa helposti! Ostaminen sinänsä on nykyään yhtä tuskaa, kaikki on tehty niin vaikeaksi. Tuotteet heikkotasoisia tai monimutkaisia... Selittelyjä piisaa... Mutta tämä sentään onnistui!

Pratersternin postikonttori on illansuussa vielä auki. Kirjeen lähettäminen Suomeen onnistuu sekin, hinta 0,65. Suomessahan kirjetaksa on 0,80.

Sitten ennen illan konserttia pitäisi löytää vielä Wienistä sellainen nettipiste, jolla Sampopankin uuden nettipankin avaaminen onnistuisi. Todellinen operaatio, vaikeaksi meni tanskalaisten surullisenkuuluisan "Suuren nettipankkiuudistuksen" jälkeen.

Kyllä siinä hiki valuu, kun talsii keskustan katuja yrittäen löytää juuri sen nettikahvilan, jossa on Sampopankin kanssa yhteensopivat ohjelmat. Jonkun ihmeen "Javan" pitäisi toimia. Vihdoin tämäkin onnistuu. Nyt ovat käytännön asiat suoritettu, Voimme keskittyä kulttuuriin...

Wiener Residenzorchesterin konsertti järjestetään Palais Auerspergissä, aivan ydinkeskustassa.

1700 -luvun palatsi sinänsä on jo konsertin muutaman kympin hintaisen pääsylipun arvoinen nähtävyys. Kuulemma täällä on kuvattu Graham Greene -filmatisointia "Kolmas mies" (Ohj. Carol Reed 1949). Starring ("Harry Limenä") Orson Welles, Joseph Cotten ja italialainen kaunotar Alida Valli. Seuraavalla kerralla joskus täytyykin tsiigailla tuota rainaa "tällä silmällä" ja bongata siitä kuvakulmia tästä palatsista.

Huoneita ja seiniä katsellessa herää kuitenkin kysymys, miten ihmeessä kivirakennus on aikoinaan lämmitetty? Miten ihmiset täällä peseytyivät? Minkälaiset olivat käymälä -olosuhteet? Ei ainakaan vesiklosettia - Water Closetithan levisivät Saarivaltakunnasta Mannermaalle vasta 1800 -luvun toisella puoliskolla.

Konsertin Wolfgang Amadeus Mozart -osuus alkaa.

Juu, juu, nerohan Wolfgang Amadeus oli. Selvä se.
 
Uskomattoman tuottelias heppu. Sävelsi valtavan ohjelmiston, vaikka kuoli jo 35 -vuotiaana.

Väliajalla lasi kuoharia 4,- euroa. Yritän olla jossakin nurkassa mahdollisimman huomaamattomana, ollen joukon huonoiten pukeutunut henkilö, matkavaatteissa.

Johann Strauss (nuor.) -osuus onkin sitten halpaa yleisönkosiskelua. Kapellimestarikin temppuilee, ja lavalle tuodaan jotain ihme tanssahtelijoita. Japanilaiset turistit ovat haltioissaan. Ällöttävää.

Poistun Wienin yöhön kuitenkin hyvillä mielin. Yhtä kokemusta rikkaampana.

Reissasin tänne omilla kustannuksillani, ja sain jopa loppupelissä pientä palkkaakin tästä päivästä, joka kruunautui kulttuurielämyksellä.
 
Minä, entinen postinlajittelija, sekatyömies ja ahtaaja. Aika hyvin!
 
Aika palata Hotel Viennan mukavaan huoneeseen, puhtaitten lakanoiden väliin, Fransu Biberkopfin seikkailujen pariiin... Maailmankirjallisuuden traagisimpia hahmoja.

Aamulla varhaisella stogella Budapestiin ensikäynnille, ja ylihuomiseksi takaisin tänne.

Täällä Keski-Euroopassa välimatkat ovat suomalaisittain lyhyitä. Wien - Budapest suunnilleen niin kuin meillä Helsinki - Jyväskylä.

(KIILOPÄÄ 16.7.2009)


 
   
   
   
   
   
   
   
   
  << Arvostelujen etusivulle   Seuraava >>  
         
Etusivulle