Club
   
HYVIN RAHASTETTU, ELINA BROTHERUS!
     

Helsingin Kaupungin tilaama apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin (vihr.) muotokuva julkistettiin.

Kyse on valokuvasta: Elina Brotheruksen kuva Saurista vanhanmallisessa ratikassa. Taitaa olla ensimmäinen kerta kun valokuva on "riittänyt" Helsingin Kaupungille tähän tarkoitukseen.

Hinta: Noin 8000 euroa (suunnilleen 50.000 markkaa).

"Tässä on Suomen kallein valokuva!", huusivat iltapäivälehdet.

Hyvä että asia sai julkisuutta. Onhan kyse veronmaksajien yhteisistä rahoista. Tämmöisten päätösten täytyy kestää kriittinenkin tarkastelu. Omilla rahoillaan itse kukin saa luonnollisesti tehdä mitä huvittaa.

Mutta eipä se julkisuus asian tiimoilla paria päivää kauempaa kestänyt. Ensin vähän päiviteltiin hintaa. Lehtikuvaajien edustaja totesi hinnan kovaksi. Jotakin Stadin byrokraattia haastateltiin, ja tämä totesi että "Se maksaa sen, minkä se maksaa!".

Niin sitä pitää! Pulinat pois!

Sitten Pekka Sauri kirjoitti lyhyen vastineen, jossa esitti että perinteisellä maalaustyylillä muotokuva vasta kalliiksi olisi tullutkin. Mikä poliitikko! "Elämä lyhyt, taide pitkä", lopetti Sauri vastineensa. Joo joo, pitihän se arvata, tässähän olikin kyse "Taiteesta". Ja minä kun luulin, että oli vaan räpätty foto yhdestä hyvinsyöneestä poliitikosta ratikassa.

Jännää muuten, miten Vihreillekin ovat alkaneet herranpaikat maistua. Eihän siitä montaakaan vuotta ole, kun Vihreät tulivat kuvaan mukaan vahvana oppositiovoimana. Ja nyt niitä on jo kaupunginjohtajistossa ynnä muualla ja elkeet ihan samat kuin vanhoilla puolueilla.

Mutta näinhän se aina menee. Vallankumous syö lapsensa.

1960 -luvulta alkaen, kun demareista vähitellen muodostui maahan nk. Valtionhoitajapuolue, puhuttiin demareiden nk. "herrahissistä". No, sehän on jo niin monen entisen radikaalin nostanut aivan ylimpiin kerroksiin asti. Hyvinpalkattuihin virkoihin. Palkkatulot huippusossuilla liikkuvat kymmenissä tuhansissa mummonmarkoissa per kuukausi. Mikäli onnistuu pääsemään esim. EY -komissaariksi tai Suomen Pankin johtajaksi, puhutaan (tai siis etupäässä vaietaan) jo yli sadantuhannen markan kuukausiansioista. Työn orjat sorron yöstä nouskaa? Tää on viimeinen taisto?

Se vaan ihmetyttää, että mitä tekemistä näillä tyypeillä on TYÖVÄENLIIKKEEN kanssa? Hehän ovat kaikki miljonäärejä, vähintään markoissa, monet euroissakin laskettuna. On irvokasta, kun sitten puoluekokouksessa käydään vetäisemässä muutama värssy "Kansainvälistä". Eivätkä useimmat heistä ole koskaan varsinaista työtä tehneetkään.

Aika kauas on tultu työväenliikkeen edistyksellisistä alkuajoista. Ajatellaanpa vaikka jotakin Pohjantähden räätäli Halmetta, jota Kalevi Kahra niin loistavasti ja ikimuistoisesti Edvin Laineen elokuvassa näytteli.

Kerran eräs otsikko ruotsalaisessa lehdessä säväytti: "Arroganta sossar är nytidens ädlar!" Juuri näin asia onkin.

Niin, vallankumous syö lapsensa. Jokainen vallankumous. Aina.

Nyt sitten Vihreille näyttää käyvän samoin.

Matka eräästä liikkeen perustajasta, Pentti Linkolasta apulaiskaupunginjohtaja Sauriin on pitkä - valovuosien pituinen.

Valokuvapuolella taas veteraanit 60 -luvulla taistelivat alan arvostuksen, koulutuksen, opetuksen, museon jne. puolesta. Mutta miten tässä näin pääsi käymään? Valokuvaajia on aivan liikaa, kuvatulvaa ei kohta kukaan pysty hallitsemaan. Monille nuorille koulutus alalle on muotijuttu - vaikka työllistymiselle on vain vähäiset mahdollisuudet. Ja valokuvaajien ansiotasokin sieltä alhaisemmasta päästä. Tästä on tilastotietoakin.

Jokainen, jolla on esimerkiksi jonkinlaista kuvatoimistomyyntiä Suomessa tai ulkomailla, huomaa kuvien hintatason laskun. Valokuvaaja on aina - tai ainakin melkein aina - viimeinen. Ensin tulevat suunnittelijat, reprot, mainostoimistoväki, painotalot jne. Ja tämä maailma on todellakin hukkumassa fotoihin. Kuvista murskaava enemmistö - ehkä 99 % - on turhia. Digitalisoituminen ja netti vain kiihdyttävät kehitystä. Kuvista on tulossa yhä enemmän kertakäyttökamaa, kuten paljosta muustakin.

Sinänsä tässä ei ole mitään erikoista, samahan tapahtuu alalla kuin alalla. Ajatellaanpa vaikka musapuolta. Sielläkin palavasieluiset kamppailivat kevyen musiikin arvostuksen puolesta - ja voittivat! Tänään on tilanne sitten se, että juuri missään ei voi olla rauhassa musiikkisaasteelta. Jonkinlainen rokin rämpytys täyttää sopen kuin sopen. Ympäristöhaitta jos mikä.

Valokuva-alan "taide-osasto" näyttää nostavan ikään kuin "yhteisestä sopimuksesta" kerrallaan jonkun kaapin päälle - tällä hetkellä Elina Brotheruksen. Eikä juuri kukaan uskalla huomauttaa, ettei keisarinnalla olekaan vaatteita. Liian monella on nimittäin oma lehmä ojassa. Joko artikkelien väsääjänä, kulttuuribyrokraattina, museoihmisenä tnpp. Konsensus, ennen kaikkea!

Kun Brotheruksen kuvia katselee, ei voi kuin ihmetellä, minkä tässä oikein pitikään olla se juju? Kököhköjä ihmisasetelmia tai valtaosin keskinkertaisia luontokuvia, joilla tuskin pääsisi edes Luonnonvalokuvaajat ry:n jäseneksi. Hänen luontokuvansa ovat laadultaan enimmäkseen sitä tasoa, että normaalitapauksessa kuvaaja, jolla on hitustakaan itsekritiikkiä, valopöydältä ne nk. "sutta ja sekundaa" osastoon pyyhkäisisi.

Niin sanottu "taidemaailma" on kuitenkin nielaissut Brotheruksen ihan kokonaan. Yhtenä suojelijanaan hänellä on ollut Valokuvataiteen Museon johtaja Asko Mäkelä, joka valokuvataiteilijastamme kirjoittelee artikkeleita ym.

Toisaalta ymmärrettävää. Valokuvataiteen Museo sijaitsee Kaapelitehtaalla. Ken on käynyt Kaapelitehtaalla lounaalla (sinänsä hyvää makkarakeittoa, ja vain 5,50 euroa iso lautasellinen), ei voi välttää huomioimasta tämän niinkutsutun "kulttuurielämämme" erään keskuksen ilmapiiriä. Miessukupuoliset halailevat toisiaan estoitta, ja naiset näyttävät enemmän tai vähemmän feministeiltä lähes kaikki. Tämmöiseen "taidemaailmaan" Brotheruksen kuvat kyllä uppoavat. Ja jos kulttuuribyrokraatit meinaavat rauhassa kuppilassa asioida, on heidän toki paras silittää ilmiötä myötäkarvaan.

Sitten sanotaan, että kyse onkin "kontekstista" (meniköhän sana oikein?). Mistä ihmeen "kontekstista?". Siitäkö että heikkotasoinen valokuva muuttuukin "taiteeksi", kun se ripustetaan tarpeeksi suurena vedoksena galleriaan ja ilmoitetaan että tämä nyt on "Taidetta"? Hintalapussa lukee tuhansia euroja. Joo joo...

Suomalaisen valokuvauksen suurimman kuplan nimi on Elina Brotherus. Tässä on kyse - sanan täydessä ja varsinaisessa merkityksessä - nk. "taidepaskasta".

Elina Brotherus nauttii kuluvan vuoden alusta Valtion 5 -vuotista taiteilija-apurahaa, n. 14.000 euroa per vuosi, kertyvine eläke-etuineen. Fakta. Aikaisemmin hänelle on jo myönnetty Valtion 3 -vuotinen apuraha. Fakta sekin.

Hänen valokuviaan on myynnissä tuhansien eurojen hinnoilla gallerioissa ympäri maailmaa. Netistä voi tsekata.

Hiljattain Brotherus esiintyi itsestään tehdyssä tv-ohjelmassa. Varmaan mukava projekti proggiksen tekijöille. Sai käydä Ranskassa. Ja aihehan on mitä korrektein, poliittisesti.

Valokuvataiteilijamme esitteli - muodikkaissa nahkatakeissa - hankkimaansa kiinteistöä Ranskan maaseudulta. Kunnostettavaa näytti riittävän. Hänellä on ilmeisesti asunnot myös Pariisissa ja Helsingissä.

Kertyyhän tuollaisesta elämäntyylistä toki kuluja, joita pelkkä valtionapuraha ei varmastikaan voi kattaa. Hyvä lisä se kylläkin on.

Mutta että Helsingin Kaupunki meni maksamaan 50.000 mummun markkaa Brotheruksen Sauri -kuvasta? Hei, älkaa nyt viitsikö! Ja samaan aikaan on mm. ylipormestari Eeva-Riitta Siitosen suulla jo vuosia paasattu kaupungin huonoa rahatilannetta.

Tiedoksi vaan Stadin päättäjille: Lupaan näpsäistä foton seuraavasta kaupunginjohtajasta ratikassa yhdellä prosentilla (1 %) siitä mitä Brotherukselle maksettiin. Siis 80 eurolla. Hinta sisältää arvonlisäveron. Niin ikään hinta sisältää materiaalikulut, yhden rullan Fujin Sensia -filmiä kehityksineen. 36 kuvaa - siitä voipi valkata. Loput voi sitten heittää roskikseen. Vedoksia tarjous ei sisällä.

Sekin hyvä puoli tässä tarjouksessa on, että - päinvastoin kuin Elina Brotheruksen keississä - tätä matskua ei tarvii kuskata Finskin ykkösluokassa Pariisista Stadiin. Mä voin heittää sen rullan fillarilla suoraan Kaupungintalon kirjaamoon.

Ainoa ehto on, että vaunu on kunnolla tuuletettu Helsingin ratikoille ominaisesta kusen dunkkiksesta. Mikä muuten on samalla syy siihen, ettei niitä tule käytettyä kuin pakosta, pari kertaa vuodessa. Kaupunginjohtajillahan ovat sitten virka-autot... Todennäköisesti Saurillakin. Sitä paitsi ratikoissa matkustaa liian paljon avohoitopotilaita, joiden oikea osoite olisi tietenkin dorkis tai linna, mutta sehän ei enää nykyään ole "poliittisesti korrektia". Tuloksena sitten ääri-esimerkkinä se kirveen kanssa heilunut mies alkuvuonna metrossa... Onko tarkoitus sitten taas seuraavan hässäkän jälkeen soitella psykologi-Pekalle "Yölinjalla" -proggikseen? Sieltä saapi sympatiaa? Häiriköillehän ei lakia Suomesta enää löydy. Ei oo löytyny enää vuosiin.

Mutta mikäpäs siinä.

Fyrkkaa näkyy Stadilla sittenkin piisavaan, kun kohde on "oikea" ja "poliittisesti korrekti".

Brotherukselle täytyy tavallaan nostaa hattua.

Sillä sanoohan sananlaskukin, jotta "Ei se oo hullu, joka pyytää, vaan se, joka maksaa!".

Pariisissa 6.11.2004

Pitkäsen Tommi
jonkinsorttinen fotari Tölikästä

JÄLKIPELIÄ

Kuka puhuu paskaa?


Matkamiehen mietteitä

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suomen niin kutsutuilta "kulttuurivaikuttajilta" kyseltiin HS -raadissa Gazan sodan aikana "syyllisiä".

Elina Brotherus (HS 9.1.2009):

"Turha puhua tässä Hamasin raketeista, ne ovat kurjistuneiden ihmisten epätoivoinen yritys eivätkä paina vaa'assa mitään."

Ohhoh!

Ja minä kun luulin, että Hamas on mm. Euroopan Unionin ja Yhdysvaltojen luokittelema terroristijärjestö. Muun muuassa ulkoministeri Alexander Stubb toi tämän esiin konfliktin aikana.

Ja minä kun luulin, että jokaisen valtion eräänä tärkeimpänä tehtävänä on alueensa koskemattomuuden ja kansalaistensa turvallisuuden takaaminen. Tarvittaessa voimatoimin.

Ja minä kun luulin, että Hamas on järjestö, joka ei edes tunnusta YK:n päätöksellä syntyneen Israelin valtion oikeutta olemassaoloon.

No, nähtävästi Elina Brotherus lähtee siitä, että juuri Israelin tulee olla se valtio maailman valtioiden joukossa, joka sallii rakettien ampumisen kansalaistensa niskaan. Tuhansia rakettihyökkäyksiä, ja vuosien ajan.

Näin asiasta nimimerkki N. Witheld Helsingin Sanomien keskusteluissa 9.1.2009 klo 03:28:

"No, nytpä tiedän, miksi Elina Brotheruksen kuvat ovat tyhjää täynnä. Ne ovat hänen sielunsa peilejä, tyhjäpään. Kiitos HS. Asia tuli selväksi."

(Karon Beach, Phuket 23.03.2009)Elina Brotherus 2010
 
 
Gloria -lehden syyskuun 2010 numbassa oli iso juttu tästä Elina Brotheruksesta. Haastis ja fotot.
 
Sairasta.
 
Tyypillä pää-aiheena näkyy säilyvän - tyyppi itse.
 
Nyt se on sit kuulemma sairastunut. Ankara lääkitys päällä.
 
Tätä sitten kuvataan, päiväkirjamaisesti.
 
"Päivä se ja se, lääkitys se ja se. Omakuva".
 
"Sairaus on antanut kimmokkeen uuteen aikaprosessin kuvaamiseen. Hän aloitti viime syksynä vuoden kestävän lääkityksen, jonka kerrottiin saattavan vaikuttaa kasvonpiirteisiin".
 
Kuvottavaa. Tuollainen sairauksien julkinen repostelu.
 
Glorian sivulla 63 on foto kyseisen taiteilija feissistä. Ilmeisesti lääkekuuri jo menossa.
 
Keski-ikäinen, kalpea, mitättömän näköinen suomalaisnainen. Ei meikkiä, tietenkään. Tukalle ei ole tehty mitään, paitsi kynitty lyhyeksi.
 
Kuva tuo mieleen - sekä aiheen että tyylin puolesta - jonkun Etsivän Keskuspoliisin arkiston kätköistä tempaistun kuulustelukuvan jostakin 30 -luvun punikista.
 
Hyi helevetti.
 
Tämäkö on "Taidetta"?
 
Hintalappu tuhansia egejä: "Tänä kesänä Billnäsin ruukin taidegalleriassa myynnissä olleet työt maksoivat 4 500 euroa".
 
Täh? Löytyykö tosiaankin sellaisia hölmöjä, jotka moisesta TaidePaskasta tuollaisia summia pulittavat?
 
No, samapa tuo jos omiaan tuhlaavat, mutta toivottavasti julkista rahaa ei tähän Brotherukseen enää poltettaisi. Vrt. surullisenkuuluisa case Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin muotokuva.
 
-
 
On Glorian jutussa Brotherukselta tuollainen takaapäin otettu nakukuvakin vehreästä Italiasta - mallina tietenkin taiteilija itse. Kroppa on - hmmm... - sanoisimmeko "olmimainen".

Tuosta fotosta (eritoten perseestä) harjaantunut silmä näkee heti että malli  on tsuhnatar. Naishahmosta puuttuu se elastisuus ja eleganttius, joka on usein ominaista naapurimaittemme kaunottarille. Eritoten ruotsalaisille ja venäläisille.
 
Sitten omakuva "I hate sex".
 
Valokuvataiteilijamme itse, vuoteessa, yksin, kärsivä ilme kasvoillaan..
 
Lääkitys kohdallaan?
 
"I hate sex"? Tarvitseeko sitä tässä tapauksessa edes mainita, sehän on sanomattakin selvää.
 
Niin, eiväthän kaikki tosiaankaan pidä seksistä. Toisista sen huomaa heti päältäkin. Vastaavasti on ihmisiä, joilta puuttuu ruokahalu. Anoreksia, bulimia jne. - kaikenlaista henkistä häiriötä tosiaankin on liikkeellä... Hoh-hoijjaa.
 
Kuva "Artiste en danseuse" saa niinikään katsojan voimaan pahoin.
 
Kun on rimppakintut, kuten taiteilija Elina Brotheruksella näyttää olevan - onko niitä aivan pakko yleisölle esitellä?
 
Yök!
 
Jotain rajaa, pliis!

Mutta ei.

Elina Brotheruksen viemäristä pursuaa yhä uutta kuvasaastaa.

Jatkuvalla syötöllä.
 
-
 
Fyrkkapuolesta haastiksessa mainitaan Brotheruksen nauttivan valtion apurahaa, 1300 erkkiä per kuukausi.
 
Elina Brotherus haastattelijalle: "Tulisitko itse toimeen 1300 eurolla kuussa?".
 
Siitä tulee - kuten jutussa mainitaan - taiteilijamme "perustoimeentulo". Mainittakoon, että summa on tuplasti sen, mitä tuhannet ja taas tuhannet takuu- tai kansaneläkkeellä sinnittelevät Suomessa saavat. Yksityisyrittäjän pitää aikaansaada myyntiä 5000 - 10000 euron edestä kuukaudessa, jotta tuollainen kate syntyisi.
 
Brotherukselle kuitenkin kilahtavat kuvamyynnit sitten tietenkin tuohon ValtionLiksan päälle.
 
Perkele, toihan vaikuttaa olevan hyvää bisnettiä!
 
Valtio on ikäänkuin sosialisoinut "yrittäjäriskin" - mitä noita tuhansien egejen hintaisia vedoksia saa ValtionPalkan päälle kaupattua, solahtaa omaan pussiin.
 
Neuvostoliitto-Venäjältä sosialismi romahti, mutta Härmässä se näyttää voivan hyvin!
 
Kunhan vaan onnistuu nousemaan ValtionTaiteilijaksi, niinkuin Elina Brotherus ja muutama muu on onnistunut "kaveri-kaveri" -pohjalta pääsemään.
 
Siis MUUTAMA muu.
 
Toisaalta maassa on kai tuhansiin nouseva kuvataiteilijoiden joukko, joka ei voi kuin haaveilla tuollaisesta asemasta. Uusia valmistuu koko ajan alan oppilaitoksista kymmenittäin ja taas kymmenittäin vuosittain. Ihmeen rauhallisina nuoret kuitenkin - ainakin toistaiseksi - ovat pysyneet. Vaikka synkkääkin synkemmältä näyttää heidän ennusteensa työelämässä. - Tuo pieni Eliitti sitävastoin on kyllä selustansa turvannut...
 
Systeemi on läpimätä.
 
Muttei kuitenkaan sen mädempi kuin suomalainen yhteiskunta keskimäärin.
 
Nythän maan rakenteellinen korruptio vähitellen alkaa avautumaan kaikkein hitaammillekin.
 
Vaalirahasotkujen myötä.
 
-
 
Mutta Saarenmaalla oli tänään kaunis, aurinkoinen, ihmeen lämpöinen syyspäivä.
 
Kadulla näkyi porukkaa jopa lyhythihaisissa paidoissa!
 
Soitin Lianelle, "KieloNaiselle", ja kysyin olisiko hänellä omenoita ja vanhoja, punottuja koreja. Löytyi molempia!
 
Meillä oli mukava sessio Lianen talon takapihalla, Liiva -kadulla, niiden omppukorien kanssa.
 
Luultavasti vihdoinkin syntyi matskua siihen omppupostikorttiin, jota tässä on tullut kauan suuniteltua ja omanankukkien osalta jo työstettyäkin.
 
Liane antoi muutaman omenan erotessamme. Eri lajikkeita.
 
Toisaalta hän myös yritti kaupata mulle "krunttiaan" - noin tuhannen neliön maapalaa Kuressaaren liepeiltä. Kävin katsomassa. Tontilla käyttökelvoton rakennus, Juhannuskokko -ainesta.  Hintapyyntö Eur 53.000,-. Tarjosin 5300,- ja kerroin että rahat olisivat huomenna näpeissä. Ei kelvannut. - Posketonta, miten saarenmaalaiset luulevat, että kun ollaan kuuluisalla ja "brändätyllä" Saarenmaalla, kiinteistöjen ja asuntojen hinnat voidaan hilata aivan taivaisiin! - No, jokainen yrittää jotakin. Joku kauppaa 90 prossasesti ylihinnoiteltua kiinteistöä, joku toinen "Taidetta"...
 
Hittolainen, että Pohjolan omenat ovat kuitenkin näin syksyisin maukkaita!
 
Aivan herkullisia - ei voi ollenkaan verrata noihin ulkolaisiin tuontiomppuihin.
 
Sitäpaitsi kuuluuhan sanontakin:
 
"Omena päivässä pitää lääkärin loitolla".
 
Huomenna, sunnuntaina, on tiedossa niinikään samanlainen upea syyspäivä.
 
Yhdeltä lähtee bussi Leisille, sieltä kertyy fillarointia 26 kilsaa Panga Pankille, josta illalla päässee taas bussilla takaisin Kuressaareen.
 
Ohjelmassa muuttohanhikuvauksia Pangan näkötornista.
 
Paikalta tosin syntyi jo muutama vuosi sitten varsin kelvollinen hanhiparvifoto mutta - Perkele! - se katosi.
 
Se oli hinta siitä varaston siirto-revohkasta kellarista omaan kämppään.
 
-
 
Etiäppäin, sano mummo ku lumessa lykki!
 
-
 
Illan huurteinen:

 
 
 
Alle euron ostos. "Miellyttävän maltainen lager, jossa on myös persoonallisuutta", arvio joku netissä. En minä tästä mitään "persoonallisuutta" löytänyt - kelpo mallasjuoma kuitenkin.
                                                                                                                                                          
                                                                                                                                                                  
 
 
(Hotell Mardi, Kuressaare, 2.10.2010)